Çene kemiğinde oluşan erimenin temel nedeni, erken yaşta kaybedilmiş dişlerdir. Uzun süreli olarak dişsiz kalınması durumunda kişilerde farklı boyutlarda kemik erimesi sorunu görülebilir. Diş eti hastalığı ve aşırı iltihaba bağlı olarak diş çekimiyle beraber diş çevresinde yer alan kemikte yine erime sorunu gözlenebilir.
Aşırı harap, kök ucunda iltihap bulunan çürük dişlerin tedavi edilmeden uzun yıllar ağızda kalması ise çok ciddi kemik kayıplarına yol açarak bölgeye "kemik hacmini artırmaya yönelik işlemler" yapılmadan implant uygulanmasını imkansız hale getirebilmektedir ve işlerin gereksiz yere karmaşık hale gelmesine sebep olmaktadır.
Diş eti hastalığından kaynaklı olarak ortaya çıkan kemik erimeleri, düzenli olarak kontrollerin yapılmasıyla hastalığın erken teşhis ve tedavisiyle durdurulabilir.
Diş çekiminden sonra bölgede oluşan boşlukta kemik erimesi devam etmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda diş çekimi sonrası oluşan boşlukta ilk 2 sene içerisinde %40-60 arası bir oranda kemik hacminin kaybolduğu tespit edilmiştir.
Rutin diş kontrolleri sayesinde diş etlerinde ve diş köklerinde oluşan iltihabi oluşumların büyümeden/ilerlemeden fark edilmesi ve tedavi edilmesi ile bölgedeki kemik kaybı engellenmiş olur.