top of page

Ne zaman implantüstü protez, ne zaman klasik dişüstü köprü protez tercih edilmelidir ?



Implantüstü protezler

Dişlerin kaybedilmesi sonrası oluşan boşluğa komşu olan iki diş, bu boşluğa doğru kaymaya, yatmaya ve eğilmeye başlarlar. Tek diş eksikliklerinde implant işleminin gerçekleştirilebilmesi için eksik diş boşluğunda komşu iki diş arası mesafenin en az 1 cm genişliğinde ve kalınlığında olması gerekir. Dişlerin boşluğa doğru kayması sonucu boşluk implant yapılması için yeterli olabilir ancak her zaman implantın üzerine diş yapılmasına olanak sağlamaz. Nitekim önemli olan kemiğe implantın yerleştirilmesi değil implantın üzerine, mevcut boşluğa uygun estetik ve fonksiyonu sağlayacak diş yapılmasıdır. Kemikte beslenmenin sağlanabilmesi adına bu şartlara sahip olmayan boşluk için implant uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için ek uygulamalar gerektirebilmektedir. Diğer yönden implant uygulaması için kemik hacmi yeterli seviyede değilse kemik tozu adı verilen greft uygulaması yapılır.

Diğer yönden implant uygulanırken bölgedeki çene sinirleri, sinüs boşlukları gibi anatomik yapılara oldukça dikkat edilmesi gerekir. İmplant uygulamalarında sinirlere temas edilerek hasar verilmesi durumunda, geçici ya da kalıcı olacak şekilde hissizlik mevcut olabilir. Benzer şekilde sinüs boşluğu göz ardı edilirse implant tutmayabileceği gibi sinüste enfeksiyona da yol açabilir.

Anatomik açıdan sorun yoksa ve bölgede uygun bir implantüstü diş boşluğu mevcutsa, implant uygulamaları klasik porselen köprülere göre her zaman avantajlıdır. İmplant uygulaması sayesinde, diş boşluğuna komşu dişlere dokunulmasına gerek kalmadan eksik diş telafi edilmiş olur. Bu sayede eksik diş bölgesindeki kemik kaybıda önlenmiş olur.




Köprü Uygulamaları

İmplant yerleştirilmesi için yeteri kadar mesafenin bulunmadığı durumlarda, boşluğa komşu dişlerde kaplama yapılmasını gerektirecek büyük çürüklerin ve hasarların bulunduğu durumlarda, hastanın genel sağlığının implant uygulamasına izin verdiği durumlarda veya ekonomik açıdan tercih edildiğinde köprü uygulamaları gerçekleştirilir.

Köprü yapılırken, diş boşluğunun bulunduğu iki kısımdan da minimum 1 diş kesilerek, o dişlerden destek alınacak şekilde ortaya dişin yerleştirilmesi sağlanır. Köprü uygulamasının yapılabilmesi adına dişlerde mevcut olan boşluğun iki tarafında da en az 1 dişin bulunması gerekir. Aksi durumda köprü ayaklarının biri eksik olarak kalması bu işlemi de yapılamaz hale getirecektir.

Aslında fiyat açısından her ne kadar pahalı olarak görülse de implant uygulamalarında gelişmiş olan teknikler sayesinde kesin sonuç elde edilebilmesi mümkündür ve sağlıklı komşu dişler zarar görmedikleri için asıl kar uzun dönemde sağlanmış olur. Köprü uygulamaları ise kısa dönemde daha ekonomik görülse de ilerleyen yıllarda köprüye destek dişlerin hasar görmesi sonucu ek maliyetler veya yine bölgenin telafisi için daha çok sayıda implant uygulamaları gerekebilir.

560 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page